Wanden stucen

"Wanden stuken" betekent eigenlijk het gladmaken van muren met een speciale pasta. Dit wordt gedaan om de muren klaar te maken voor schilderwerk of behang.

Stel je voor dat je een tekening wilt maken op een stuk papier, maar het papier heeft allemaal bobbels en oneffenheden. Dat zou het moeilijk maken om een mooie tekening te maken, toch? Nou, dat is eigenlijk hetzelfde idee met muren. Als er allemaal bobbels en gaten in zitten, dan wordt het moeilijk om er iets op te schilderen of behangen.

Dus, om de muren glad te maken, gebruiken mensen een speciale pasta genaamd "stuc". Ze smeren het op de muren en maken het glad met een speciale tool. En voilà! De muren zijn nu klaar voor de volgende stap in de decoratie.

Ik hoop dat dit je helpt om te begrijpen wat "wanden stuken" betekent.

Muur stucen is het aanbrengen van een laagje speciaal materiaal op de muur om het glad en mooi te maken. Het is eigenlijk alsof je de muur een nieuw jasje geeft. Stel je voor dat je een boterham maakt en je smeert er jam op om het lekkerder te maken. Zo is stucen eigenlijk ook een soort 'beleg' voor de muur.

Sausklaar of behangklaar muur stucen
Dus u wilt de muur stucen? Als u de muur met gips laat stucen, kunt u ervoor kiezen om de muur sausklaar, dan wel behangklaar te laten stucen. Wij leggen de twee werkwijzen uit en vertellen wat het verschil in wandafwerking is.

Behangklaar muur stucen:

Wilt u graag uw muur behangen? De afwerking van de muur hoeft dan niet volledig glad te zijn, want het behang zal er toch overheen komen. Maar het is wel noodzakelijk dat de muur vlak is, voordat het behang erop kan.

Veel mensen gaan direct over op behangen, maar het is aan te raden om eerst de muur te laten stucen. Wanneer de muren oneffenheden vertonen, zal dit onder het behang zichtbaar worden. Met stucen, zal de muur goed voorbereid zijn en kan het behang mooi worden opgeplakt.

Het behangklaar stucen van de muren is een van de voordeligste manieren van stucen. Dit omdat de stukadoor niet aan wandafwerking hoeft te doen. Kleine oneffenheden zullen niet meer opvallen onder het behang, waardoor het veel minder een precieze klus is.

Sausklaar muur stucen:

Bij sausklaar stucen wordt de muur zo glad en egaal mogelijk afgewerkt. Zo hoeft u na het aanbrengen van het stucwerk, alleen nog maar de muur te schilderen. De stuclaag dient dus direct als de zichtbare laag op de wanden.

Sausklaar stucen is duurder dan behangklaar stucen. Dit omdat het meer werk is. De stukadoor moet een extra laag mortel aanbrengen, met een dikte van 2 tot 4 mm. In nieuwbouwwoningen is de muur meestal al behangklaar gestuct.


Afwerking van de muren: spuiten
Verven is niet het enige soort afwerking van een muur. Nadat de muren sausklaar zijn gemaakt, kunt u ze ook spuiten. Het voordeel van spuiten als afwerking is dat het snel en efficiënt kan worden aangebracht, waardoor het kosten bespaart. Het eindresultaat van spuiten is daarnaast ook erg strak, u zult geen onregelmatigheden of strepen op de wanden zien.

Spuiten is aan te raden bij een groot oppervlakte aan muren. Op de muren kunt u dan latex spuiten. Het voordeel aan latex verf is dat het goedkoop is. Hierbij kunt u gemiddeld rekenen op €7 tot €10 per m2.

Door voor schrobvaste latex te kiezen, bent u iets duurder uit. Maar de kwaliteit deze latex als afwerking is erg hoog. Het nadeel is echter dat deze latex niet geschikt is voor net gebouwde nieuwbouwwoningen. Door het bouwvocht dat nog vrij komt, kunt u in de eerste instantie beter kiezen voor kalkgebonden latex.

De badkamermuren stucen
Tegenwoordig kiezen veel huiseigenaren ervoor om de badkamermuren te stucen, in plaats van te betegelen. Het voordeel van stucen is dat het waterdicht is, wanneer u voor een speciale waterdichte stuc mortel kiest. U heeft twee keuzes wanneer het gaat om stucwerk in de badkamer:

Tadelakt: Tadelakt is een natuurlijke pleisterlaag op basis van hydraatkalk. Tadelakt geeft een specifieke uitstraling op de wanden, die veel mensen associëren met warme oosterse interieurs. De pleisterlaag wordt met een polijststeen afgewerkt en glad gepolijst, en vervolgens met zeep waterdicht gemaakt. Tadelakt is een populair soort stucwerk.

Contact opnemen

Onze specialiteiten

Waarom Kiezen voor
FM bouw en stucakoors

  • Wij werken alleen met goed opgeleide stukadoors.
  • Wij komen desgewenst bij u langs om uw wensen te bespreken.
  • U krijgt advies op maat en een heldere offerte.
  • We gebruiken goede materialen, werken netjes en zijn altijd op tijd.
  • Stukadoorsbedrijf voor mooi stucwerk tegen eerlijke prijzen.
  • Wij nemen de tijd voor elke klant en zijn goed bereikbaar.
OVER ONS
Bekijk onze portfolio

Onze Projecten

Geen afbeeldingen gevonden